Létající taxi na dosah? Aska přijímá předobjednávky na svůj limitovaný prototyp

Pokud věříte v budoucnost létajících aut, můžete si dát stranou 5 000 $ a pořídit si technologickou vychytávku Aska. Startup s názvem NFT ve svém showroomu v Silicon Valley v Kalifornii již přijímá předobjednávky na svůj limitovaný prototyp létajícího auta z dílny EVTOL.

 

 

NFT představila model Aska v roce 2019, společnost chce uvést v dopravě svou novinku právě v podobě nové letové technologie. Přistání Asky je v plánu na rok 2026, startup ve čtvrtek otevřel svůj exkluzivní showroom a přijímá poplatky za členství v klubu. V čem je Aska zajímavá?

Díky svému neobvyklému designu může jezdit po běžných silnicích a podle potřeby vzlétnout a vyhnout se například kolonám v dopravní špičce. Má skládací křídla, šest vrtulí napájených bateriemi a duální plynové motory. Samotný název Aska znamená v překladu z japonštiny „létající pták“, se skutečnými ptáky si ho však nelze splést, svou velikostí se podobá SUV a vejdou se do něj čtyři cestující.

Spousta společností má zájem o prvenství ve spojitosti s létajícími automobily a taxi službou. Podle dostupných údajů by se mohly tržby ze vzdušných taxíků dostat v roce 2041 k více než 14 miliardám amerických dolarů.

Než ale společnost uvede na trh svou novinku, musí se vypořádat se spoustou formalit – bezpečnost, předpisy, správa vzdušného prostoru apod. Pokud se vše podaří, NFT světu splní sci-fi sen. Cena za létající automobil je ovšem velmi vysoká. Vzdušné vozidlo v kombinaci s levnějším domem daleko od městského centra je podle majitele společnosti tahounem na koupi a věří proto, že si ho lidé budou kupovat i navzdory astronomické částce. Peníze, které lidé ušetří za drahé nemovitosti, mohou investovat právě do Asky.

Společnost plánuje zahájit zkušební lety plnohodnotných modelů v roce 2022. 

 

 

Připravila: Erna Březinová