Amazon platba dlaní umožňuje nákup alkoholu bez občanského průkazu

Platba pomocí dlaně? To už není žádná novinka, Amazon jde ještě dál. Nově si koupíte pivo, stejně jako i jiný alkohol, bez nutnosti prokazovat se občanským průkazem. Jak to funguje?

 

 

Amazon začal s implementací své technologie placení prostřednictvím přiložení dlaně už v roce 2020, a to jak v obchodech Amazon Go, tak i v podnicích třetích stran. Platit tímto způsobem není nic složitého, stačí pouze spárovat svou platební kartu s biometrickými údaji o vlastní dlani.

A pak už nezbývá než se vydat na nákup a platit pouhým přiložením dlaně ke čtečce Amazon One. Háček se ale objevil v momentě, kdy chtěl jedinec platit nákup, který obsahoval alkohol.

V tom případě systém vyžadoval předložení průkazu totožnosti kvůli kontrole věku. A v ten moment technologie, která slouží ke zrychlení a zefektivnění platebního procesu, ztrácí svůj význam.

Proto se Amazon rozhodl jít ještě dál a přidat do celého procesu platby pomocí dlaně i funkci verifikace věku zákazníka.

Jako první zákazníci dostali možnost tuto vychytávku otestovat v Denveru - na jednom místním stadionu. K používání tohoto systému je však nejdřív nutné navštívit stránky Amazone One, kde je potřeba nahrát identifikační údaje a fotografie. Bez toho by funkce ověřování věku nemohla být vůbec spuštěna.

Přímo na stadionu už si pak můžete koupit pivo nebo drink dlaní v tamním Silver Bullet Baru. Stačí si objednat u barmana, přiložit dlaň ke snímacímu zařízení, barman rychle provede kontrolu shody fotografie na obrazovce s obličejem člověka a pak už přistoupí k čepování, popřípadě míchání drinku.

Technologie, která umožňuje platbu dlaní je nyní v provozu na více než stovce poboček řetězce Whole Foods Market, obchodech Amazon Go a Amazon Fresh. Stejně jako v některých restauracích, na sportovních stadionech nebo na prodejních kioscích na letištích v USA. Technologie ověřování věku by se v blízké době měla také rozšířit dál.  

 

 

Připravila: Petra Sauerová

Foto: Amazon.com