Bezpečně na internetu i mimo domácí síť: Proč používat VPN?

Se surfováním na webu se ale pojí i rizika, obzvláště pokud nejste připojeni ke své bezpečné domácí síti. Řešení je jednoduché, pomůže technologie VPN. Jak na to?

 

 

Veřejné Wi-Fi sítě jsou dostupné už téměř všude, na letištích, v kavárnách, stejně jako v nákupních centrech. Ale jen  málokdy se u nich můžete spolehnout na dostatečnou ochranu vaší online aktivity. Nakupování či přihlašování do internetového bankovnictví pak může být velmi ožehavým tématem.

 

Co je VPN a kde se vzala?

Naštěstí existuje jednoduché řešení v podobě technologie VPN (Virtual Private Network), která dokáže vaše internetové připojení zabezpečit pomocí spolehlivého šifrování.

VPN neboli virtuální privátní sítě nejsou produktem poslední doby, objevily se již v 90. letech s nástupem internetu. Skutečný rozmach však nastal až po roce 2010 a klíčovým pak byl rok 2020, kdy kvůli práci z domova a rostoucí popularitě streamovacích služeb začal počet jejich uživatelů prudce stoupat. Dnes používá VPN technologie téměř polovina lidí na celém světě.

 

 

Co umí VPN

VPN nabízí řadu výhod, její klíčové benefity jsou zejména ochrana vašich dat, ochrana před kybernetickými hrozbami a bezpečná platba.

Co konkrétně pro vás VPN udělá?

  • Zajištění soukromí na internetu: VPN šifruje vaše internetové spojení, maskuje vaši polohu a zabraňuje sledování vašich online aktivit.
  • Bezpečné připojení na veřejných sítích: VPN chrání vaše data na veřejných Wi-Fi sítích před hackery a zajišťuje bezpečné připojení.
  • Ochrana osobních údajů: VPN skrývá vaši skutečnou IP adresu a nahrazuje ji novou, což brání sledování vaší polohy a vašich online aktivit.
  • Vzdálený přístup k firemním sítím: VPN umožňuje bezpečný vzdálený přístup k firemním sítím a datům i na cestách nebo při práci z domova.
  • Zabezpečené sdílení souborů: Pokud potřebujete sdílet citlivé soubory, VPN zajistí jejich bezpečný přenos a ochranu před neoprávněným přístupem.
  • Ochrana před kybernetickými hrozbami: Některé VPN nabízí ochranu proti kybernetickým útokům a malware jako součást komplexního bezpečnostního řešení, samotné VPN ale není určeno pro automatické blokování phishingových stránek nebo malware.
  • Bezpečná online platba: VPN šifruje data při online nákupu či bankovních transakcích, čímž chrání váš online provoz před sledováním a potenciálními hrozbami. 

 

Nevýhody VPN

Přestože VPN nabízí velké množství benefitů, jejich užívání s sebou přináší i některé nevýhody. Mezi ty patří: 

  • Snížení rychlosti připojení: Používání VPN může vést ke zpomalení vašeho internetového připojení, jelikož data musí cestovat přes vzdálený server.
  • Omezený výběr serverů: Některé VPN poskytovatele nabízejí pouze omezené možnosti výběru serverů.
  • Placené služby: Mnoho VPN vyžaduje pravidelné platby, což může být nevýhodou pro uživatele hledající bezplatné řešení.
  • Spolehlivost a bezpečnost: Je klíčové vybrat si důvěryhodného a ověřeného poskytovatele, jelikož některé služby nemusí nabízet dostatečnou spolehlivost či bezpečnost.

 

 

Ta nejlepší pro vás! Typy VPN

VPNky se dají rozdělit podle několika typů na základě účelu a způsobu využití. Každý z těchto typů má specifické využití založené na potřebách uživatele i firemních požadavcích a může být implementován různými technologiemi a protokoly.

  1. Remote Access VPN:

    • Umožňuje uživatelům na dálku připojit se k firemní nebo osobní síti. Běžně používána zaměstnanci, kteří pracují z domova nebo jsou na cestách, aby získali přístup k firemním zdrojům.
  2. Site-to-Site VPN (také známý jako Router-to-Router VPN):

    • Propojuje celé sítě na různých místech, například spojení poboček firmy do jedné síťové infrastruktury. Obvykle se používá ve firemním prostředí, kde je potřeba bezpečně sdílet zdroje mezi různými lokalitami.
  3. Mobile VPN:

    • Speciálně navržená VPN pro mobilní zařízení, jako jsou smartphony a tablety. Zajišťuje, že uživatelův kanál zůstane stabilní i při změně síťového připojení, například přechodu z WiFi na mobilní data.
  4. Peer-to-Peer VPN:

    • Umožňuje přímé bezpečné spojení mezi jednotlivými uživateli bez potřeby centrálního serveru. Často využívaná pro hry nebo softwarové aplikace, které vyžadují přímé spojení mezi uživateli.

 

Jakou VPN zvolit

Zvolit můžete z nepřeberného množství VPN, stačí si na internetu "proklepnout" ty nejoblíbenější a vybrat podle vlastních požadavků. Vhodnou volbou může být například aplikace Surfshark VPN, dostupná pro chytré telefony s Androidem i iOS anebo počítače s Windows i macOS. 

Surfshark VPN šifruje veškerou on-line aktivitu na mobilu i počítači, čímž chrání vaše data před cizíma očima. Můžete tak bez obav surfovat, online nakupovat nebo spravovat svůj bankovní účet i na veřejných Wi-Fi sítích. Navíc používá nejmodernější 256bitové AES šifrování, které zaručuje maximální bezpečnost vašich dat i financí.

Kromě šifrování VPN také maskuje vaši skutečnou IP adresu a kóduje vaši aktuální polohu, čímž zajišťuje maximální on-line soukromí. 

 

 

Virtuální cestování bez hranic

Skrytí vaší IP adresy má ještě jednu velkou výhodu, umožňuje vám obejít geografické blokování online obsahu a využívat tak webové stránky a služby, které jsou ve vaší zemi běžně nedostupné.

To ocení zejména cestovatelé, kteří si chtějí vychutnat své oblíbené streamovací služby i v zahraničí, nebo uživatelé, kteří se chtějí dostat k informacím cenzurovaným v jejich zemi. Se Surfshark VPN je to snadné – stačí si vybrat zemi, ze které chcete obsah zobrazit, a VPN aplikace tam vaše zařízení virtuálně „přemístí“ s odpovídající IP adresou.

 

Další užitečné funkce Surfshark VPN

Kromě výše uvedených benefitů nabízí Surfshark VPN i řadu dalších užitečných funkcí, které posilují on-line soukromí a bezpečnost:

  • Neukládá logy: Surfshark VPN nevede žádné záznamy o vaší online aktivitě, na rozdíl od mnoha jiných VPN služeb.
  • Kill Switch: Funkce automaticky odpojí vaše internetové připojení v případě, že není směrováno přes bezpečnou VPN, čímž zabrání úniku dat a možné narušení soukromí.
  • Maskování VPN: Surfshark VPN umožňuje maskovat používání VPN, což je užitečné v zemích, kde je používání VPN omezeno nebo zakázáno.

Používání VPN aplikace představuje chytrý a jednoduchý způsob, jak chránit své online soukromí a bezpečnost v dnešním digitálním světě. Díky šifrování na armádní úrovni, robustní ochraně soukromí a funkcím pro obcházení geoblockingu vám platforma pomůže zůstat v bezpečí, ať už se připojíte odkudkoli.

 

 

Připravila: Petra Sauerová