5 nejčastějších on-line podvodů v Česku

Češi loni při on-line podvodech přišli skoro o dvě miliardy korun. Nejčastějším podrazem na českém internetu jsou takzvané reverzní inzeráty. Kterých 5 podvodů je nejčastějších?

 

 

Kriminalita na internetu spojená s hackery strmě stoupá. Oproti roku 2021 vzrostl počet případů o celých 100 %. A nejde přitom o malé peníze, průměrná částka jednoho poškozeného při internetových podvodech činí podle dat České bankovní asociace 161 500 korun.

Celkem tak loni Češi přišli skoro o dvě miliardy korun. Které typy on-line podvodů jsou v Česku nejčastější?

 

Reverzní inzerát

Zdaleka nejrozšířenějším typem on-line podvodu jsou tzv. reverzní inzeráty. Scénář tohoto podrazu je takový: na vámi nabízené zboží se ozve zájemce, který vám navrhne platbu přes platební bránu. Na ni vám však pošle svůj vlastní odkaz. Tím se z vás jednoduše stane platící strana.

Cílem je totiž vylákat z vás údaje k platební kartě, jako je číslo karty, platnost a ověřovací kód. Tyto údaje pak podvodník zneužije, na vaší kartě může provádět vlastní platby. Typický je při tomto podvodu tlak na čas a přemlouvání k vyplnění požadovaných údajů.

 

 

Podvodné emaily

Dalším častým způsobem on-line podvodů jsou podvodné emaily. Ty jsou v dnešní době velmi rafinované – mívají věrohodná loga známých společností a odkazují na webové stránky s názvem společnosti. Při detailnějším prozkoumání však zjistíte, že stránky nejsou oficiální.

Rozkliknutím odkazu v emailu vás podvodníci opět chtějí připravit o peníze. Vyvarujte se tedy vyplňování údajů nejen do platební brány, ale i do dalších různých formulářů, které z vás chtějí vylákat osobní údaje. Vaše telefonní číslo, emailová adresa či poštovní adresa je pro podvodníky cenným artiklem na černém trhu i další způsob, jak vás zasáhnout svými podvody.

 

 

Sociální sítě

Průzkum společnosti Avast zjistil, že celých 37 % dotazovaných se setkalo s podvodem na sociálních sítích. K těm nejčastějším patří milostné a loterijní podvody. Častým znakem těchto původů je falešný profil na sociálních sítích, který vás požádá o spojení.

Útočníci se s vámi pak snaží navázat romantický vztah, získat důvěru a dostat z vás peníze. Na letenku, vízum nebo ke splacení dluhu. Romantické namlouvání přitom může trvat několik týdnů. Skončí zpravidla ve chvíli, kdy dotyčnému na účet dorazí vaše peníze.

K loterijním podvodům často dochází z účtů nebo stránek, které se vydávají za vaše známé. Často i jménem opravdového přítele obdrží poškozený zprávu s oznámením, že mu náleží finanční výhra. Tu však bude moci získat až po uhrazení určitého poplatku předem. Tento poplatek je však také to, co naději na lákavou výhru ukončí.

 

 

Podvodné sms

Podobné je to i s podvodnými sms zprávami. Podvodníci se v nich vydávají za organizace, společnosti či pracovníky firem a žádají o vyplnění formuláře. Známým podvodným případem byly falešné sms zprávy jménem České pošty, která příjemce žádala o úhradu doplatku za balík.

Sms zpráva vás může vyzvat i k vyplnění údajů pro přesměrování balíku, kdy je cílem útočníků opět získat na vás další kontaktní informace.

 

Volání

Populárním podrazem jsou také podvodná volaní. Volající se vydává za pracovníka banky, mobilního operátora nebo pošty a snaží se z volaného získat citlivé informace. Často se volající snaží dostat k bankovnímu účtu, a to zejména s argumentem, že bankovní účet volaného byl napaden. Naléhá, že je nezbytné převést peníze na jiný účet.

Podvodníci umí být velmi přesvědčiví, ovládají bankovní terminologii, jsou schopni zaslat i různé dokumenty. Banky by však nikdy klienta nenutily přeposílat peníze jinam. Podobné je to i s praktikou falešných pracovníků mobilních operátorů s žádostí o změnu SIM karty na e-SIM. Na telefonáty s naléhavým hlasem pracovníka společnosti XY vždy pozor.

 

 

Připravila: Alena Čálková