5 nejzajímavějších čísel současného internetu

Internet už používá přes 5 miliard lidí. Přepočteno na procenta je to zhruba 63 % všech lidí na Zemi. Analýza serveru Datareportal přinesla zajímavá čísla, která sledují trendy i chování uživatelů na internetu. Ta nejzajímavější data jsme pro vás shrnuli.

 

 

Začátkem letošního roku padl na internetu rekord. Poprvé v historii se k němu připojilo 5 miliard lidí po celém světě. Poslední výsledky analýzy společnosti Datareportal ukazují, že na internetu je aktuálně 5,07 miliardy lidí. Přečtěte si, co a jak těchto 63 % procent lidí na planetě v online prostoru dělá.

 

Nejčastější uživatelé

Je to tak, online je již 63,5 % populace, tedy 6 z 10 lidí na světě. Významně tomu přispěl letošní rok, během něhož se počet uživatelů internetu zvýšil o téměř 200 milionů. I tak jsou ale lidé, kteří internet vůbec nepoužívají. Jsou jich skoro 3 miliardy (36 % všech lidí na Zemi) a nejvíce takových žije v Jižní Asii. Ta je s počtem celé 1/3 „offline“ lidí místem největší offline populace.

 

Nejvíce strávený čas

Poměrně zarážejícím číslem je doba průměrně stráveného denního času na internetu. Je to totiž celých 6 hodin a 37 minut. O malinko lépe je na tom český uživatel internetu, který je v denním průměru online o 20 minut méně.

Lidé tak v průměru stráví online zhruba 40 % svého aktivního dne, tedy doby, kdy nespí. A kteří uživatelé jsou onlinoví rekordmani? Možná vás překvapí, že nejvíce času online stráví lidé žijící v Jihoafrické republice, jejich denní průměr je 10 hodin a 7 minut.

 

 

Nejčastější zařízení

Zajímavá čísla přináší i pohled mezi zařízení, z něhož se uživatelé k internetu připojují. Více než 92 % lidí v produktivním věku se připojuje přes mobilní telefon. Tak to má i téměř 70 % celkové populace, která používá mobilní telefon. Smartphony přitom tvoří 4 z 5 používaných telefonů.

Nezanedbatelné jé také číslo uživatelů, kteří se připojují přes notebook či počítač. Ti tvoří 66 % uživatelů. A dokonce existují zhruba 2-3 % lidí, kteří se k internetu připojují prostřednictvím televize.

 

Nejnavštěvovanější webové stránky

Světové prvenství mezi nejnavštěvovanějšími weby patří společnosti Google. Podle výsledků průzkumu zde průměrný uživatel stráví 22,5 minut a navštíví za tu dobu průměrně 3,7 stránky. Na druhém místě se usadila streamovací platforma YouTube, na níž uživatelé stráví průměrně 34 minut.

Na třetím místě skončil Facebook, kterému průměrný uživatel věnuje 24 minut. První pětici uzavírají erotické stránky pro dospělé (Pornhub a Xvideos), za nimiž následují Twitter, Wikipedia, Instagram, Amazon a Reddit.

 

Nejnavštěvovanější sociální sítě

Sociální sítě představují významnou část internetu, čemuž také odpovídají čísla - na světě jsou aktuálně 4,74 miliardy uživatelů sociálních sítí. Sociální síť tedy požívá 59,3 % světové populace.

A zřejmě byste si tu nejoblíbenější tipli správně – vůbec nejnavštěvovanější sociální sítí je Facebook, který využívá 2,9 miliardy lidí. Na druhém místě se umístil YouTube, se zhruba 2,5 miliardami uživatelů. Na třetím místě se pak 2 miliardami uživatelů umístil WhatsApp.

 

 

Připravila: Alena Čálková