Apple iOS 15.4 přidává funkci Face ID s nasazenou maskou a nové smajlíky

Apple právě vydal vývojářskou beta verzi iOS 15.4 a pochlubil se množstvím nových funkcí. Spolu s nabídkou nové funkce Face ID s nasazenou maskou (a bez nutnosti mít na ruce Apple Watch) přidal i nové emotikony. K dispozici je 37 nových typů emotikonů se 75 odstíny pleti.

 

 

Vývojářská beta verze operačního programu iOS 15.4 představila novou verzi Face ID, která odemkne iPhone, i když má uživatel nasazený respirátor či roušku. A to bez nutnosti mít Apple Watch.

V této betaverzi dostává uživatel na vybranou mezi dvěma nastaveními Face ID. Zvolit může standardní nastavení (které se jeví jako bezpečnější), nebo verzi pro odemykání telefonu s nasazenou maskou. Tato nová „Face mask ID“ funkce na rozdíl od běžné Face ID, která skenuje celý obličej (vyžaduje viditelné oči, nos a ústa), ověřuje uživatele pouze pomocí obličejových rysů v oblasti kolem očí.

 

Zdroj: appleinsider.com

 

Samotný Apple na stránkách upozorňuje, že běžné nastavení je uživatelsky bezpečnější. Dostupná data ukazují, že Face ID má falešnou pozitivitu přibližně 1 z 1 milionu, například Touch ID má falešnou pozitivitu přibližně 1 z 50 000.

Apple myslí i na uživatele v brýlích, i zde se dočkáme varianty Face ID. Funkce se však týká pouze brýlí dopirtických, se slunečními brýlemi zařízení otevřít nepůjde.

Nový iOS 15.4 bude pravděpodobně dostupný v březnu, kdy jej Apple plánuje spustit pro veřejnost. Součástí balíčku novinek jsou i noví emoji. Mezi nováčky mezi smajlíky se zařadí například tající obličej, obličej s otevřenýma očima a rukou přes ústa, vytečkovaný obličej, dlaně v gestu do srdce, trol, fazole, bublinky, vybitá baterie nebo třeba skluzavka.

 

 

Všechny nové emoji najdete na Emojipedii.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: emojipedia.org; appleinsider.com; Shutterstock