Česko se digitalizuje: Nový řidičák nyní elektronicky i bez datové schránky

Česko se postupně digitalizuje a od 3. listopadu připravilo pro své občany novinku. Zažádat o řidičský průkaz jde nyní elektronicky i bez datové schránky. Přes Portál Dopravy.

 

 

Dosud bylo možné zažádat o nový řidičský průkaz elektronicky pouze přes datovou schránku. Tu ale ne každý má. A tak stát přichází s novinkou, která tuto formu žádosti udělá dostupnější.

Nyní k vyřízení elektronické žádosti postačí tzv. identita občana. Jde například o bankovní identitu, eObčanku nebo ověřené MojeID.

 

Jak elektronicky vyřídit nový řidičák?

K vyřízení celé věci vám poslouží Portál dopravy. Ten plní úlohu brány k jednotlivým elektronickým službám Ministerstva dopravy.

Na těchto stránkách se přes identitu občana přihlásíte. Přes záložku Řidič vyplníte Podání žádosti o vydání ŘP. Systém poté načte údaje z registru obyvatel, po jejichž zkontrolování už jen kliknete na závazné podání žádosti.

K vyzvednutí nového řidičského průkazu si můžete zvolit jednu ze 206 obcí s rozšířenou působností. Kromě místa vyzvednutí máte také na výběr ze dvou rychlostí vyřízení.

Možné je rychlé vyřízení do 5 pracovních dní, které je zpoplatněno 700 korunami. Jinak lze zvolit standardní vyřízení do 20 pracovních dní, které je v rámci konci platnosti průkazu zdarma, v případě odcizení pak za 200 korun.

Při samotném vyzvednutí si na mnoha místech lze rezervovat konkrétní datum a čas, není tedy nutné trávit dlouhé hodiny ve frontách.

 

 

Portál dopravy

Portál dopravy nabízí kromě elektronického vyřízení řidičského průkazu i další služby. S čím konkrétně může pomoci?

 

Řidičům

Řidičům poskytne údaje o ŘP, možnost e-podání žádosti o ŘP, výpis z bodového konta, údaje o přestupcích, údaje o zákazech řízení či údaje o profesní způsobilosti.

 

Vlastníkům a provozovatelům automobilů

Nabízí údaje o všech (historicky) vlastněných autech, předvyplnění žádosti o změny v registru, kontrolu tachometru, přístup k datům Registru vozidel přes tzv. datovou kostku, přístup k nákupu a správě elektronické dálniční známky, přístup k mýtnému portálu či ověření vozidla řidiče taxislužby.

 

Majitelům, provozovatelům či vůdcům lodí

Této skupině obyvatel nabízí Portál možnost elektronického podání průkazu vůdce plavidla, přihlášení se na zkoušky, zpřístupní údaje z registru Státní plavební správy, údaje o plavidlech, nabízí možnost e-podání technických prohlídek plavidel, a dále údaje o průkazech vůdců plavidel.

 

Majitelům či provozovatelům letadel a pilotům

Majitelům, provozovatelům a pilotům letadel nabízí Portál služby možnost registrace provozovatele dronů, rezervaci termínu zkoušky, nahlížení do leteckého rejstříku pro piloty, vydání pilotních a technických průkazů, údaje o držených průkazech a dále také údaje o letadlech.

 

Digitální, mírně podprůměrné Česko

Jak uvedl Marek Vaculík ze společnosti enovation, je Česká republika v rámci srovnání s dalšími zeměmi EU v mírném podprůměru. 

V rámci kritérií eGovernment Benchmarku se sleduje například počet služeb poskytovaných online, uživatelská přívětivost, elektronická identita či možnost využívání elektronických dokumentů.

V Česku počet uživatelů tzv. egovernmentu pozvolna roste. V roce 2018 využívalo elektronickou komunikaci se státem 53 procent populace, nyní je to až 68 procent české populace.

 

 

Připravila: Alena Čálková