Detektor lži 21. století: high-tech software připraven!

Na univerzitě v Tel Avivu vyvinul tým expertů novou metodu detekce lži. Podle rozdílné mimiky ve tváři identifikovali dva typy lhářů. Jejich software a jeho algoritmus dokáže odhalit až 73 % lží a díky inovacím je v plánu tuto metodu vylepšit a procentuální hodnoty odhalených lží ještě zvýšit.

 

 

 

Vědci tvrdí, že na základě výsledků testování identifikovali dva typy lhářů - ti, kteří při lhaní mimovolně pohybují obočím, a ti, kteří nedokážou ovládnout velmi nepatrný pohyb rtů v místě, kde se rty setkávají s tvářemi. Jejich software a jeho algoritmus nyní dokáže odhalit 73 % lží a s vývojem systému hodlají tuto hodnotu ještě zlepšit.

Profesor Levy komentuje úspěšnost zařízení s tím, že rozpozná sebemenší pohyb těla, protože právě to je signál toho, že člověk neříká pravdu. Zařízení funguje na bázi elektrod, které by mohly být časem nahrazeny videokamerami a softwarem schopným rozpoznat lháře na dálku nebo pomocí internetového připojení na základě pohybů obličejových svalů.

Tyto kamery by mohly být umístěny v bance a používány při policejních výsleších, na letišti, při pohovorech v zaměstnání a budou rozlišovat pravdivá prohlášení od těch lživých. Bezpečnostní analytici ale oponují s tím, že zařízení nejsou přesná a může dojít k omylu při dokazování pravdy, například při trestném činu či v policejním řízení. Zůstávají proto etické a morální otázky, v jakých případech špičkové high-tech detektory opravdu využívat.

 

 

Připravila: Erna Březinová