Elon Musk koupil Twitter. Proč?

Za 44 miliard dolarů, tedy jeden bilion českých korun, koupil miliardář a nejbohatší muž světa Elon Musk Twitter. To je platforma spojující sociální síť a mikroblog, kde má Musk sám více než 86 milionů sledujících. Už před měsícem Musk oznámil, že má ve firmě 9,1% podíl a teď celou společnost koupil. Spoustu lidí ale určitě napadá otázka, co ho k tomu vedlo?

 

 

Z Muskova business chování se tento krok totiž značně vyjímá. Firmy, které vlastní, mu primárně generují zisky, u Twitteru tomu bude přesně naopak. Musk ponese jakožto majitel plnou zodpovědnost za Twitter, který mu ale nebude vynášet peníze.

Důvody, proč se tedy rozhodl koupit jednu z nejrozšířenějších sociálních sítí a co tím sleduje, zůstávají pouze spekulacemi. Může to být otázka ega a moci, kterou si chce ještě víc upevnit, nebo se rozhodnutí může týkat svobody slova.

Elon Musk totiž na Twitteru otevřeně říká, že je proti cenzuře a že mu záleží na tom, aby byl Twitter platformou pro neomezenou svobodu slova. Nyní tomu tak není. Svoboda slova pro něj ale může znamenat něco úplně jiného než pro ostatní. Nejdůležitější pro něj je, aby on a pro něj důležití lidé svobodu slova měli, což mu koupě Twitteru zaručí.

Podobné business kroky podnikli i další vlivné osobnosti, například bývalý premiér Andrej Babiš koupil největší českou mediální společnost Mafra, ředitel Amazonu Jeff Bezos americký deník The Washington Post. Oba koupili významné klasické médium ve své zemi, které je médiem řízeným a mají tak větší kontrolu nad sdělovacími prostředky.

 

 

Připravila: Erna Březinová