Facebook a jeho plány na metaverse čelí silné kritice a jsou označovány za dystopické, proč?

Jeden z prvních investorů Facebooku označil plány tohoto giganta mezi sociálními sítěmi na vytvoření metaverse za velice nereálné. Meta ale do projektu investuje miliardy. Myšlenka jako taková je podle mluvčího společnosti Meta dalším krokem pro společnost samotnou, ale i pro internet jako celek.

 

 

Odborníci situaci hodnotí jako znepokojivou a celkově špatný nápad. Facebooku by nemělo být umožněno vytvořit tzv. metaverse. Termín metaverse byl použit v 90. letech minulého století ve sci-fi povídce Snow Crash  autora Neala Stephensona, kde označoval nástupce internetu ve virtuální realitě.

Obecně označuje budoucí podobu internetu a v posledních dvou letech se z něj stalo tzv. buzzword. A právě na plánech k vytvoření metaverse pracuje spoustu blockchainových startupů, korporací a dalších společností.

Usnadnění práce a fungování ve virtuálním světě je argument, kterým je metaverse hájeno. Například online meetingy a videokonference by byly mnohem reálnější díky vylepšenému prostorovému zvuku a vnímání řeči těla.

Kritici se ale ohrazují proti metaverzu s tím, že není dobré nahrazovat skutečný život tím virtuálním. Podaří se metaverzu vybudovat a přijmou ji lidé, i když z ní mají obavy?

 

 

Připravila: Erna Březinová