Hmotné bohatství se pomalu transformuje do digitálního. Co se s ním stane po smrti majitele? 

Hotovost, investice, majetek, auta, šperky – to všechno jsou pro mnoho lidí atributy bohatství. Stále častěji se ale můžeme setkat s bohatstvím, které je v digitální podobě. Příkladem je kryptoměna nebo NFT, v překladu nezaměnitelný token. Díky dnešní době, kdy se digitalizace a rozvoj technologií neustále posouvá kupředu, procházíme největším převodem bohatství v historii. Podle kalifornské studie má každý čtvrtý spotřebitel ve svém životě někoho, kdo zná všechna jeho hesla a přístupy k účtům, což vyvolává pochybnosti o tom, jestli budou spotřebitelé schopni svoje digitální data někomu předat, nebo jestli miliardy virtuálního zboží zůstanou navždy uvězněné v digitálním éteru. 

 

 

Obchodování s virtuálním zbožím je stále více populární, digitální prvky se hodnotou rovnají hmotným a začínají být dokonce cennější. Umělec Beeple vydražil umělecké dílo v hodnotě 69 milionů dolarů, virtuální dům v Torontu by se mohl vydražit za 600 000 dolarů nebo třeba za virtuální prvky NBA by byli lidé ochotni utratit přes 200 milionů dolarů. V případě úmrtí majitele digitálního bohatství se velmi často stává, že pozůstalí nemají o jeho majetku vůbec tušení a ten pak zůstává nevyzvednutý.

Protože neexistuje žádný adresář nebo orgán, který by měl správu digitálního majetku na starosti, zůstává v digitální propasti a nikdo se k němu nedostane. Hmotné bohatství se odkazuje pozůstalým v případě nouze nebo smrti mnohem snáze než to digitální. Jediným klíčem k virtuální měně je 64místný přístupový kód. Spousta lidí si koupila bitcoiny a dnes by z nich byli milionáři, kdyby ovšem nevyhodili pevný disk a tím i jediný možný způsob, jak se k bohatství dostat.

Pro zabezpečení svých dat je dobré použít adresář svých hesel a přístup do něj zanechat ve své závěti, zvažte využití digitální peněženky, která vaše data ochrání a přístupová hesla si zaznamenat, nebo sepište závěť, ve které bude definováno, jak se má s vaším digitálním bohatstvím naložit. Předejdete tak situaci, že máte sice majetek, ale nikdo se k němu už nikdy nedostane.

 

 

Připravila: Erna Březinová