Jak pomocí AI jednoduše oživit a opravit staré fotografie

Nechat doslova ožít předky na starých fotografiích a opravit poničené snímky v době umělé inteligence? Žádný problém. Přinášíme 6 nejlepších nástrojů, které zachrání váš rodinných archiv.

 

 

Jak si připomenout a oživit naše blízké, přestože již dávno nežijí? Umělá inteligence nabízí své služby. Díky ní si můžete nechat nejen doslova oživit staré fotografie, ale i repasovat poničené snímky či dobarvit černobílé.

 

Nechte předky se na vás usmát

Technologie dnes takřka stírají rozdíly mezi virtuální realitou a skutečností a dokáží oživit staré fotograie. Genealogický web zaměřený na tvorbu rodokmenů a propojování potomků MyHeritage vymyslel nástroj, který umožňuje rozhýbat obličeje na snímcích předků.

Díky aplikaci DeepNostalgia se fotografovaní usmějí, mrkají nebo hýbají hlavou. Potomci tak mají šanci vidět své předky v pohybu, tedy jinak než ze statického snímku. Věrohodnost bývá velmi vysoká. 

Aplikace AI funguje na základě deseti šablon. Algoritmus na vybere nejvhodnější šablonu a dodá vybrané fotografii život. Vybírá přitom z obrovské databáze snímků s tím, že základní videa poskytli společnosti její zaměstnanci. 

Algoritmus dodá fotografii pohyb a následně snímek upraví pro docílení autentičnosti animace. Službu lze po registraci na stránkách MyHeritage vyzkoušet ve free verzi až na pět fotografií. Výslednou fotografii pak lze stáhnout a sdílet na sociálních sítích.

 

 

Jak opravit poničené fotografie

Pokud chcete zachránit rodinný archiv a zrestaurovat vybledlé, roztrhané či jinak poničené fotky, máte na výběr z několika možností. Jedním z kvalitních a zároveň  jednoduchých online nástrojů je program PhotoGlory.

Program nabízí několik automatických nástrojů, které vám umožní opravit fotky jedním kliknutím. Můžete tak opravit roztrhané rohy, odstranit skvrny a škrábance nebo oživit barvy.

Navíc lze vylepšit staré fotografie stovkou zabudovaných efektů, proměnit negativ na pozitiv či spojit roztrhanou fotografii dohromady.

Program si v režimu vyzkoušení můžete stáhnout zdarma, doživotní licence začíná na 320 korunách.

Dalším tipem na celkovou opravu a vylepšení fotografií je nástroj MyHeritage In Color. Technologie strojového učení se na vašich snímcích zaměří zejména na ostrost obličejů (zvýšením rozlišení).

Tato funkce má výjimečné výsledky zejména u historických snímků, na nichž jsou obličeje většinou malé a rozmazané. Stejně dobře ale technologie pracuje i se snímky novými.

 

 

Dodejte fotografii barvu

Jak jednoduše vylepšit kvalitu staré fotografie přes mobilní aplikaci? Mezi špičku mezi takovými appkami patří aplikace Remini. 

Ta také využívá pokročilé umělé inteligence, díky níž dokáže fotografii zostřit, vylepšit a celkově restaurovat. I z velmi rozostřených snímků umí Remini udělat fotografie srovnatelné s kvalitou nejlepších fotomobilů současnosti.

Možnost kolorizovat černobílé snímky, nebo dodat ostrost a barvu fotografiím vybledlým nabízí další nástroj pracující s umělou inteligencí, již zmiňovaný MyHeritage In Color. Automatické obarvování černobílých fotografií vychází z práce algoritmů strojového učení, které věnují precizní pozornost i nejmenším detailům. 

 

 

Jak naskenovat staré fotografie

Jak ale staré fotografie ideálně zdigitalizovat? Řešením je naskenování snímků. I s tím dnes pomohou mobilní aplikace. Pro uživatele iOS je to aplikace Photo Scanner Plus, která je zároveň jednou z nejstahovanějších.

Aplikace umožní jedním klikem naskenovat i několik fotografií najednou. Fotky pak zde lze upravit pomocí filtrů nebo k nim přidat popisek.

Pro uživatele Androidu doporučeujeme skenovací aplikaci od Google PhotoScan. Funguje podobně jako Photo Scnner, tedy pořízené snímky lze v aplikaci upravit, spojit do filmů nebo je rovnou sdílet.

 

 

Připravila: Alena Čálková
Foto: Depositphotos; Facebook MyHeritage