Microsoft přidal do Windows 11 umělou inteligenci. Copilot vám pomůže s tříděním dat i s dotazy

S novou aktualizací Windows 11 získají uživatelé možnost využít při práci na počítači široké spektrum nástrojů umělé inteligence. Co všechno nabídne?

 

 

Minulý týden udělala společnost Microsoft velký skok v technologickému pokroku. Implementovala do svého operačního systému Windows 11 nástroje umělé inteligence. Umožní tak uživatelům využít AI při práci v Outlooku, prohlížeči Edge nebo programu Malování.

Bezplatná aktualizace systému Windows 11, která v sobě zahrnuje umělou inteligenci Copilot spustil Microsoft 26. září. Copilot má sjednotit jednotlivé nástroje (Outlook, prohlížeč i Malování) a usnadnit každodenní práci svých uživatelů. Třeba tím, že zodpoví jakýkoliv jejich dotaz. Bude neustále připraven pomoci, a to na hlavním panelu.

 

Co všechno můžete po Copilotovi chtít?

Můžete se ho na cokoliv zeptat, bude totiž podobně jako např. ChatGPT umět zodpovědět kdejakou otázku. Kromě toho bude například umět udělat tabulku z dat pracovního e-mailu či z konverzace. Připraví vám výtah nejdůležitějších dat ze zadaného textu nebo napíše text či článek.

Copliot upraví vaše fotografie či bleskově vytvoří instagramový příspěvek včetně přidání hudby či textu. Bude vám také moci cokoliv spočítat, navrhne úpravy, anebo doporučí playlist na Spotify s hudbou pro lepší koncentraci.

Navíc je Copilot připraven stát se vaším profesním virtuálním asistentem. Na základě informací získaných z kalendáře schůzek vám pomůže při sepisování pracovních dokumentů či s rezervací služební cesty.

 

Copilot v Malování a OneDrive

V programu Malování vám usnadní práci s fotografiemi – umí řadu standardních vylpešení, například rozostření či odstranění pozadí a vylepšování barev. Pokud vás nebude bavit hrát si s kontrastem a jasem, necháte úpravu snímku na něm a on se postrá o ideální výsledek.

Schopnosti umělé inteligence se dostanou i na cloudovou službu OneDrive. Tam například umožní vyhledávání snímků pomocí slovního popisu.  

Jak Microsoft píše ve své oznamovací zprávě, Copiloty s AI zabudovává do nejoblíbenějších produktů. „Zefektivňujeme kódování pomocí GitHubu, měníme produktivitu v práci pomocí Microsoft 365, nově definujeme vyhledávání pomocí Bingu a Edge. V průběhu času budeme pokračovat v přidávání funkcí a propojení Copilotu napříč našimi nejpoužívanějšími aplikacemi.“

 

 

Připravila: Alena Čálková