Nejlepší GPS lokátory pro děti: chytré hodinky, náramky i přívěsky

S návratem dětí do školních lavic vyvstává v mnoha rodičích otázka – jak o nich mít neustálý přehled, aniž bychom jim museli nutně dávat mobilní telefon? Řešením jsou GPS lokátory. Která zařízení jsou nejlepší?

 

 

Přestože se zdá, že sezóna GPS lokátorů pro děti přichází právě s nástupem do školy v měsíci září, mnohem rizikovější jsou podle policie ČR samotné prázdniny. „O prázdninách dětem hrozí mnohem větší nebezpečí, nejvíce času se tráví venku, tam si děti hrají, chodí na procházky, jezdí na kole a plavou,“ uvádí Týdeník Policie, podle kterého je ideální děti GPS lokátorem vybavit právě o prázdninách.

Je to však zejména období začátku školního roku, kdy rodiče řeší, jak mít o dětech přehled během školních dnů. A ne všichni rodiče jsou pro pořizování mobilních telefonů a často se brání malým školáčkům přidat k první aktovce i první mobil.

„České děti dostávají svůj první telefon tradičně v prvních ročnících základní školy, nejčastěji mezi sedmým a desátým rokem věku. Kdy je vhodný věk dítěti pořídit telefon, je jedna nejčastějších otázek, které mi rodiče pokládají,“ říká vědkyně a pedagožka, doktorka Michaela Slussareff z iniciativy digitalnizdravideti.cz.

„Obecně se ale domnívám, že není úplně správná, a tak trochu se jí vždy snažím vyhnout. Spíše bychom se totiž měli ptát na to, jak to udělat, aby dítě zůstalo na internetu v bezpečí a proč vůbec telefon pořizovat.“

Pokud jde rodičům o monitoring dětí a nechtějí prvňáčkům či druháčkům mobil pořizovat, řeší dilema, jak mít i bez telefonu na dálku děti pod kontrolou. Řešením jsou v tomto případě malé geolokátory.

Zařízení, která mohou mít děti pohodlně při sobě například jako hodinky. Řada z nich navíc nabízí možnost zajímavých funkcí, jako je například tlačítko SOS, nastavení bezpečné vzdálenosti od domu či možnost po vložení SIM karty vyřídit SMS zprávu nebo hovor na uložené kontakty.

 

 

Z čeho vybírat?

Existuje několik typů GPS lokátorů. Mohou jimi být chytré hodinky, náramky či SOS přívěsky. Mezi nejoblíbenější GPS lokátory pro děti patří jednoznačně chytré hodinky. Ty kromě zobrazení času nabízí i spoustu praktických a bezpečnostních funkcí.

Díky nim rodič přesně ví, kde se jeho dítě pohybuje, přijímač ANT GPS obvykle umožňuje lokalizaci dítěte s přesností až 10 metrů. Do některých hodinek lze navíc vložit SIM kartu a otevřít tak dítěti možnost psát SMS zprávy či volat na uložené kontakty. Většina chytrých hodinek nabízí i množství her.

Pořízení chytrých hodinek doporučuje i policie. „Výhodou hodinek s GPS lokátorem je poměrně dlouhá doba práce. U vybraných modelů je to od několika desítek hodin až po 3 dny nepřetržité práce, v případě přenastavení lokalizátoru do pohotovostního režimu se toto období ještě výrazně prodlouží. Největší předností lokalizátoru pro děti je skutečnost, že se můžete nejen dozvědět, kde se dítě právě zdržuje, ale především můžete okamžitě reagovat na ohrožení,“ apeluje Týdeník Policie.

 

 

Výhody chytrých hodinek

Mezi hlavní výhody patří již zmíněný neustálý přehled o pohybu dítěte, dále jednoduché a rychlé ovládání, možnost využít částečné funkce telefonu a líbivý design. Některé hodinky mají i tlačítko SOS.

To po stisknutí okamžitě začne provolávat nastavené kontakty a v případě, že se nedovolá, automaticky vytočí další kontakt. Zajímavá je také funkce detekce sundání s upozorněním pro rodiče, nebo integrovaná kamera, díky níž je možné vyřídit například videohovor.

Na trhu najdete i chytré hodinky pro starší děti, které nabízí řadu dalších funkcí. Jsou jimi například krokoměr, záznam sportovní aktivity, měření tepu, monitoring spánku, připomenutí pohybu a mytí rukou, měření tělesné teploty nebo krevního tlaku, funkci budíku či přehrávání hudby.

 

Na si dát pozor?

Při výběru chytrých hodinek se zaměřte na několik zásadních parametrů. Pohlídejte si jazyk hodinek (aby dítě umělo hodinky ovládat), velikost (nabízí se větší či menší úhlopříčka displeje). Ohlídejte také kvalitu baterie (rozmezí výdrže se pohybuje mezi 40 až 240 hodinami), vodotěsnost a typ ciferníku. Má-li dítě již vlastní mobilní telefon, nezapomínejte si ohlídat kompatibilitu chytrých hodinek s operačním systémem telefonu.

 

 

Tipy na chytré hodinky

Naše redakce sestavila TOP pětku nejlepších GPS produktů pro vaše děti (testováno na redakčních dětech). Na základě zkušeností můžeme doporučit chytré hodinky Garett Kids Twin 4G (čtyři lokalizační technologie zařízení - GPS, WiFi, AGPS a IBS, hlasové hovory a videohovory, dotykový displej, spojení 4G LTE, tlačítko SOS pro rychlé přivolání pomoci, vestavěný dvojitý fotoaparát).

Úžasnou volbou jsou chytré hodinky Lamax Watch Y2 (s ovládáním v češtině, IPS displej, GPS, telefonování s vloženou SIM kartou, krokoměr, režim spánek/nerušit, vodotěsnost, opuštění bezpečné zóny a SOS tlačítko). Stejně skvělé jsou hodinky CARNEO GuardKid+ (ovládání v češtině, IPS displej, GPS, telefonování s vloženou SIM kartou, monitoring spánku, krokoměr, přehrávač hudby, režim spánek/nerušit, hry, vodotěsnost, opuštění bezpečné zóny, SOS tlačítko a zpětné volání, vzdálený odposlech).

Spolehlivé jsou také hodinky WowME Kids 4G Safe+ (ovládání v češtině, IPS displej, GPS, telefonování s vloženou SIM kartou, monitoring spánku, krokoměr, režim spánku/nerušit, hry, vodotěsnost, opuštění bezpečné zóny, SOS tlačítko, detekce sundání).

O funkce mp3 přehrávače a také možnost diskrétního odposlechu okolí, v němž se hodinky pohybují, je pak obohacen i GPS lokátor v hodinkách V-88 (GPS, možnost vložení SIM karty a funkce telefonu, tlačítko SOS, funkce odposlechu prostředí, ovládání na dálku přes SMS příkaz, mp3 přehrávač, budík/alarm).

 

SOS tlačítka

Pokud ani chytré hodinky nebudou to pravé, mohou být vhodnou alternativou zařízení s tzv. SOS tlačítkem. Jedná se o přívěsky, náramky nebo hodinky, které jednoduchým ovládáním okamžitě přivolá pomoc. Odešle SMS zprávu nebo vytočí telefonní čísla postupně nastavených kontaktů.

SOS přívěsky a náramky slouží pouze k přivolání pomoci, tedy funkcí odeslání SMS, emailu či spuštěním hovoru. Výhodou těchto zařízení je, že nepotřebují wifi. SOS chytré hodinky nabízejí navrch i mnoho přidaných funkcí (v základu mají GPS, lze z nich také telefonovat a odesílat SMS, dále mají např. i krokoměr, měření tepové frekvence, detekci sundání z ruky nebo nastavení bezpečných zón).

 

 

Připravila: Alena Čálková