Noční nabíjení mobilu: ničí váš telefon? Známe nejdestruktivnější způsob nabíjení

Zapnout mobilní telefon do nabíječky před spaním a ráno ho z ní vytáhnout nabitý? Poměrně pohodlný způsob dobíjení. Jak je to ale s dopadem na životnost baterky telefonu? A jak jsou na tom se škodlivostí bezdrátové nabíječky? Víme, která nabíjecí kombinace je nejhorší!

 

 

Noční nabíjení je, stejně jako bezdrátové nabíjecí podložky, oblíbený způsob dobíjení mobilního telefonu. Pro jeho životnost to však podle mnoha výrobců žádná výhra není. Jak je to tedy s ničením baterky několikahodinovým dobíjením doopravdy? A co bezdrátové nabíječky, jsou opravdu škodlivé?

 

(Celo)noční nabíjení

V mnoha článcích se dočtete, že telefonem zapojeným do sítě po dobu několika hodin či přes celou noc, baterka vašeho telefonu tiše, ale zásadně utrpí. Vadit má případné „přebití“. Je to ale skutečně tak? Dnes už ne. Tyto obavy mají zřejmě kořeny v předchozí generaci baterií, které byly na rozdíl od těch dnešních lithiových vyráběny převážně z niklu. Vázal se k nim tzv. paměťový efekt.

 

Paměťový efekt baterií

Ten se projevoval takto: pokud nebyla baterie nabíjena v jednotlivých nabíjecích cyklech do úplného maxima, v podstatě zapomněla, která hodnota je vlastně maximální. Jestliže se pak baterie nenabíjela na svých 100 %, doházelo k rychlé ztrátě její kapacity.

To však v dnešní době lithiových baterií již nehrozí. Ne nadarmo se také chytrým telefonům říká chytré, nehrozí jim ani obávané „přebití“. Smartphony se totiž automaticky přestanou nabíjet ve chvíli, kdy nabíjení dosáhne sta procent. Mají k tomu zabudovaný čip. Na otázku, zda tedy můžeme nabíjet mobil přes celou noc, lze odpovědět ano.

 

 

Hladové jedno procento

Problém několikahodinového nabíjení však může být jinde. Pokud je mobil neustále připojený k síti, bude se mu také dokola dobíjet 1 % baterky, o které ho bude neustále okrádat spotřeba energie zapnutého telefonu.

Přestože jej v noci nepoužíváte, na pozadí telefonu vám jede wifi, aplikace a další nezbytné procesy, které samozřejmě baterku vysávají. Klesne-li tímto stav baterie na 99 %, začne se přístroj opět dobíjet potřebné o 1 %. A tento stav se opakuje do chvíle, než telefon z nabíječky vytáhnete. Řešením může být aktivace tzv. režimu optimalizovaného nabíjení.

 

Optimalizované nabíjení

Proč se vyplatí zaktivovat v mobilu režim optimalizovaného nabíjení? Zjednodušeně řečeno se postará právě o to, aby se dokola nedobíjel na 100 % celou noc. Tento režim udrží baterku v průběhu noci nabitou maximálně na 80 % kapacity s tím, že než vám telefonu ráno zazvoní budík, dobije baterku na plných 100 %.

 

 

Pozor na teplotu

Několikahodinové nabíjení tedy nebude problém. Jestliže baterce telefonu něco ale opravdu škodí, je to vysoká teplota. Výrobci doporučují udržovat telefonu v ideálním rozmezí mezi 16 až 22 stupni Celsia, obecně je přijatelnou teplotou něco mezi 0 až 35 stupni.

Teplota je tedy pro baterii mnohem větší zabiják než celonoční nabíjení a vyplatí se dodržovat zásadní zásady. Nejdůležitější je nenechávat telefon na přímém slunci, nenechávat ho v rozpáleném autě a nepokládat jej na rozpálený povrch. Vyplatí se také zkontrolovat, zda samotný ochranný kryt či pouzdro zbytečně nezvyšuje teplotu telefonu.

Většina smartphonů má však integrovaný čip proti přehřátí a v případě potřeby zahájí záchrannou akci. V takovém případě dojde ke zpomalení procesoru (a tím pádem k nižšímu množství zbytkového tepla), popřípadě uživatele telefonu na přehřátí upozorní. Jestliže dojde k výraznému přehřátí, telefon se zablokuje a nepustí uživatele k žádné činnosti do té doby, dokud se dostatečně neochladí.

 

 

A co bezdrátové nabíječky?

Oblíbené bezdrátové nabíječky typu podložek nebo implementovaných doků v autě jsou taktéž předmětem sporu – škodí nebo neškodí? Podle výsledků studie neziskové organizace American Chemical Society škodí prokazatelně. Studie sice zkoumala pouze dopad na telefony typu iPhone, většina smartphonů se však chová podobně.

Jestliže jim vadí vysoké teploty, při nichž se ničí baterie telefonu, pak je právě bezdrátové nabíjení velmi rizikové. Dochází při něm totiž nejen k zahřívání chytrého telefonu, ale také samotné nabíjecí podložky. A situaci ještě komplikuje fakt, že se obě zařízení vzájemně dotýkají. Dochází tak k mnohem většímu zahřívání baterie než při nabíjení přes kabel.

Vědci však zjistili ještě něco – zásadní jsou při bezdrátovém nabíjením cívky v mobilu i podložce. Pokud cívky telefonu nejsou kompaktně zarovnány s cívkami v podložce, dochází k většímu zahřívání. Nabíjecí systém Qi se totiž v tomto případě snaží nedokonalou pozici cívek vyrovnat navýšením výkonu, což podle studie vede ke zvýšení teploty o 7 %.

 

Jak z toho ven?

Riziku přehřívání smartphonu se zle vyhnout kontrolou správného zarovnání cívek (polohu cívek zjistíte u jednotlivých výrobců přístrojů např. na internetu). Prospěje také vyndání telefonu z ochranného krytu asamozřejmě nabíjení mimo prostředí s vysokou teplotou.

Telefon ušetříte i tak, že ho během doby nabíjení nebudete používat (např. poslechem hudby či pouštěním videí). A v neposlední řadě je chytré zvolit kvalitní bezdrátovou nabíječku, ideálně s vlastním chlazením.

 

 

Nejhorší kombinace

Zdá se, že soutěž o nejdestruktivnější způsob nabíjení smartphonu má svého vítěze. Je jím celonoční nabíjení na nechlazené bezdrátové podložce. Před spaním položíte telefon na podložku a ráno si na něm můžete usmažit vajíčka.

Pokud chcete šetrně bezdrátově nabíjet telefon po celou noc, investujte do kvalitní podložky s chlazením, anebo přece jen promyslete návrat ke kabelu. Právě vysoká teplota je totiž úhlavní nepřítel životnosti vašeho mobilu.

 

 

Připravila: Alena Čálková