Velkofilm Jan Žižka doprovodí hra. Adventura umožní prožít film ze Žižkova pohledu

Nejdražší český film o vojevůdci Žižkovi doplní dvě hry s názvem Medieval. Půjde o mobilní AR titul a 3rd person akci pro PC a konzole. Podle režiséra Petra Jákla vyjde hra začátkem příštího roku a bude v ní i jinak sestříhaný film, který hráč prožije ze Žižkova pohledu.

 

 

Herní adaptace českých filmů je vzácnost, v případě velkofilmu Petra Jákla – Jan Žižka jde ale o hollywoodské pojetí počínaje rozpočtem a doprovodnými produkty k filmu konče. Film Jan Žižka bude mít premiéru 8. září 2022, jeho rozpočet se vyšplhal na 450 milionů. Zajímavé číslo je i doba příprav filmu, která trvala 11 let. Není se tedy co divit, že se film dočká nejen široké distribuce (zájem má již teď například USA i Netflix), ale také knihy a dvou her.

Kniha Jan Žižka bude svědectvím o natáčení a historii. „Pracoval na ní skvělý tým v čele s Karlem Svobodou. Kniha obsahuje i rozšířenou realitu, kde si čtenáři prohlédnou například postavy z filmu nebo vystřižené scény,“ řekl režisér filmu Petr Jákl v rozhovoru pro MF Dnes. „Předmluvu napsal sám Michel Caine, který nám dokonce dovolil vytvořit jeho 3D postavu pro videohru k filmu.“

 

 

Ze Žižkova pohledu

O hře samotné zatím moc oficiálních informací neproběhlo. Databáze českých a slovenských her Visiongame jako autory hry označuje slovenské studio Cypronia s tím, že má jít o akční adventuru z pohledu třetí osoby. To potvrdil i sám Jákl: „Hra vyjde začátkem příštího roku na PS a všech konzolích a bude v ní i jinak sestříhaný film, tak aby ho hráč prožil ze Žižkova pohledu.“

Kromě hry na konzole vzniká podle filmu i mobilní hra s rozšířenou realitou. Půjde o mobilní Medieval AR, které vzniká v českém studiu More.is.More. Mobilní hra hráčům díky rozšířené realitě umožní přesunout se do středověké doby a vyzkoušet si na vlastní kůži život vojevůdce.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: visiongame.cz