Výhody a nevýhody spolupráce na bodyshop

Po letech práce na zaměstnanecký poměr zatouží nejeden IT odborník po změně statusu. Rád by získal flexibilitu, uplatnil a rozšířil znalosti a nabyté zkušenosti, pracoval na projektech, které si sám vybere a s novými technologiemi. A v neposlední řadě se posunul výš jak profesně, tak finančně. Takové možnosti nabízí práce na kontrakt, tzv. bodyshop. S rozhodnutím přejít na něj je však často spojena počáteční obava. Jak a zejména proč do toho jít?

 

 

Nejčastější obavou začínajícího kontraktora je nejistota – jak si bude sám shánět zakázky, a co bude dělat, když se ocitne bez práce a bez příjmu. Tato obava se však nemusí vůbec naplnit, pokud kontraktor začne spolupracovat se společností, která se specializuje na bodyshop IT odborníků.

Agentur, které nabízejí IT projekty, je na trhu celá řada, mnoho z nich však neposkytuje dostatečné záruky, kvality a výhody. Proto je nejlepší radou nejen pro začínající kontraktory jediné – najít si ověřeného, známého, transparentního a férového partnera, který nabídne nejen záruku kvalitně provedeného procesu a péče, zajímavé IT projekty či garanci financí, ale nabídne i další benefity – například možnost předčasného vyplacení financí, usnadnění fakturace funkcí samofakturace, pomoc s administrativou a výkazy či přehledný portál všech personalizovaných nabídek aktuálních IT projektů v moderní aplikaci (to všechno nabízí společnost CoolPeople).

 

Proč si dát pozor při výběru profesního partnera?

Jednou z největších výhod spolupráce s osvědčeným partnerem (poskytovatelem projektů) je ten, že specializovaná společnost, která nefunguje jen jako agentura práce, má obrovský přehled o tom, jak to ve světě IT bodyshopu chodí.

Ví, na co si dát pozor, má uzavřené exkluzivní spolupráce se zajímavými klienty, které s řádovými jednotkami IT odborníků nespolupracují (IT odborník se tak dostane k exkluzivním projektům). Provede kontraktora kompletním procesem – od přípravy na pohovor, přes péči při práci na projektu, až k zajištění prodloužení projektu nebo zařízení navazujícího nového.

 

 

Jak najít ideálního profesního partnera?

Kontraktorům, kteří budou chtít v internetovém vyhledávači najít největšího nezávislého poskytovatele IT projektů, ušetříme čas a jméno vítěze rovnou odhalíme. CoolPeople je největší nezávislý poskytovatel externích kapacit a souvisejících služeb.

Po celou dobu své existence se specializuje na obor IT, kde je jedničkou, a od roku 2005 se mu úspěšně daří spojovat IT odborníky s klienty. V roce 2021 společnost dosáhla 1.3 mld. obratu. Jako specialista v oboru přináší IT odborníkům nejjednodušší, nejmodernější a nejtransparentnější systém spolupráce, který každý rok inovuje.

Na jejím profesním portále CoolJobs naleznou IT odborníci stovky aktuálně otevřených pozic s důkladným popisem, jasně uvedenou cenou a kompletním výpisem požadavků. Pro nejpohodlnější výběr projektu mohou kandidáti zvolit formát mobilní aplikace s prvky sociální sítě a AI CoolJobs Social, která jim předloží jen relevantní pozice. Ta je ke stažení na iOS i Android.

I u klientů, které pro své projekty shánějí vývojáře, platí, že jméno společnosti, pod níž kontraktor vystupuje, je klíčem k otevření dveří, za nimiž se skrývají ty nejlepší příležitosti. V případě CoolPeople má kontraktor jistotu, že je pod křídly společnosti, která dělá maximum pro spokojenost obou zúčastněných stran – jak kontraktora, tak i klienta.

 

Jak nebýt lovnou zvěří

Pokud by se začínající kontraktor bál nedostatku projektů, může být v případě oboru IT zcela v klidu. Skutečně platí, že poptávka po IT odbornících převyšuje nabídku a kandidáti si mohou vybírat nejen podle typu projektu, zajímavosti, finančního ohodnocení, délky a místa alokace, vybírat ale i z možných variant formy spolupráce - on-site, remote nebo částečně remote.

Jestliže platí, že poptávka po IT odbornících několikanásobně převyšuje nabídku, pak také bohužel platí, že IT odborníci se stávají jakousi lovnou zvěří a jsou denně všemi dostupnými komunikačními kanály bombardováni desítkami více či méně adekvátních a férových nabídek práce.

 

 

S perfektní pomocí přehlceným vývojářům přišla společnost CoolPeople, která pro IT odborníky vyvinula pracovní portál CoolJobs s vlastní mobilní aplikací CoolJobs Social. Ta má podobu sociální sítě a díky funkci umělé inteligence zobrazuje kandidátům jen relevantní, aktuálně dostupné projekty podle zadaných preferencí.

CoolPeople také (jako jediná společnost na trhu) nabízí tzv. Benchmark – každý IT odborník si v přehledné tabulce může zjistit svou aktuální cenu na trhu. Nestane se mu tak, že za svou práci dostane nižší částku MD rate, než je obvyklá cena a než si zaslouží.

 

Bodyshop? Ano!

Výhody bodyshopu shrnuje i odbornice na IT recruitment, Sourcing Team Leader ze společnosti CoolPeople, Denisa Podešťová: „Spolupráci formou bodyshopu velmi doporučuji. Otevírá to možnost dostat se do TOP společností k velmi zajímavým projektům, a kandidáti si rozhodnutím jít touto cestou podstatně navýší počet nabídek práce, mezi kterými mohou následně vybírat.

S tím samozřejmě souvisí i jejich cena na trhu. Jednoduše řečeno, kdo se chce dostat k nejlepším projektům v oblasti IT, kariérně růst, ocení flexibilitu a má zájem si vylepšit finanční podmínky, je pro něj spolupráce formou bodyshopu ta nejlepší volba. A pokud se někdo obává administrativy s tím spojené nebo mu jen chybí dostatek informací, tak od toho jsme tu my s naším kompletním servisem.“

 

 

Minimum administrativy i maximum flexibility

Podobně na otázku, zda je lepší spolupráce na hlavní pracovní poměr či formou bodyshopu, odpovídá i Business Unit Leader společnosti CoolPeople, Tomáš Jelínek: „Řekl bych, že nevýhody bodyshopu v dnešní době a s péčí, kterou nabízí například CoolPeople, snad už žádné nejsou.

Naopak výhod je hned několik – rozhodně větší výdělek, dále přímá kontrola nad tím, kolik si vydělám, protože zde platí přímá úměra - kolik odpracuji, tolik fakturuji, jednoduše – fair play systém. S CoolPeople už nemusí IT odborník nikdy řešit nové projekty, jsou mu na míru hledány a nabízeny. Odpadne mu také chození po pohovorech ve velkém množství a řešení toho, co opravdu řeší velmi neradi.“

Tím Tomáš Jelínek myslí již zmíněné přehlcení IT odborníků neadekvátními nabídkami, nebo naopak nedostatek kvalitních projektů. „My se s kontraktory po dobu prvního a dalších projektů velmi dobře poznáme, a tak také velmi dobře známe preference daného kandidáta.

Při ukončení projektu mu vybereme ze všech možných příležitostí dva až tři nejlepší, které pro něj nejlépe sedí. Také u klienta jej můžeme prezentovat již mnohem důkladněji a pohovor bývá celkově mnohem jednodušší.

Kromě toho stojí za zmínku i minimalizovaná administrativa (samofakturace, elektronické podpisy, ale také jistý účetní support, protože umíme poradit, nebo dát kontakt na ověřeného odborníka skrz DPH, ŽL, daně apod.). No a samozřejmě bych bych také párty s CoolPeople, které jsou legendární, pravidelné společné obědy a také to, že v případě krizí (lidských) na projektu, můžeme pomoci a vždycky to také děláme.“

 

 

7 výhod spolupráce na kontrakt přes CoolPeople

1. Dominantní pozice a renomé na trhu
V oblasti IT je CoolPeople doma, proto přesně zná nejen prostředí, ale i tržní hodnotu IT odborníků, a tu od společnosti také dostanou. Jako kontraktor sice IT odborník přijde o běžné zaměstnanecké benefity, ale navýšená odměna za práci je plně kompenzuje a umožní dosáhnout výrazně vyššího čistého příjmu i nezávislosti.

 

2. Smysluplné projekty, které baví
Pro své kontraktory hledá CoolPeople zajímavé projekty s moderními technologiemi, vždy reflektuje aktuální zkušenosti a zájmy daného konkrétního IT odborníka, aby mohl svůj pracovní čas trávit na projektech, které pro něj mají vyšší přidanou hodnotu.

 

3. Nové technologie, zaručený rozvoj
CoolPeople záměrně upřednostňuje klienty využívající nové technologie tak, aby si kontraktoři mohli osahat technologické novinky v praxi a profesně se ve svém oboru posouvat. Kontraktor si také může vybrat, jestli mu více vyhovuje prostředí start-upu nebo velké korporátní společnosti.


4. Více péče po celou dobu spolupráce
Po celou dobu spolupráce s CoolPeople je kontraktor ve spojení se svým Sourcing Managerem, který je pro něho vždy po ruce. Pomůže mu s celým procesem onboardingu – od domlouvání pohovorů, požadovaných podmínek až po potřebnou administrativu. Vyřídí za vás maximum tak, aby osobně řešil jen to nezbytné. CoolPeople funguje jako prostředník mezi kontraktorem a koncovou společností a snaží se o zajištění maximální spokojenosti obou stran.

 

5. Vysoká míra flexibility a možnosti home office
Díky internetu lze dnes odvádět práci vzdáleně takřka odkudkoliv a nastavit si spolupráci tak, jak to kontraktorovi nejvíce vyhovuje. Záleží jen na něm, zda chce pracovat na full time, part time, onsite nebo na full remote. S CoolPeople vždy najde přesně takový projekt, který bude odpovídat jeho aktuálním potřebám.

 

6. Transparentnost

Sazba, požadavky, náplň práce, společnost, firemní kultura, možnosti rozvoje. Ke všem nabídkám společnost poskytuje detailní informace, díky nimž kontraktor ví přesně, co ho čeká a může tak posoudit, zda mu pozice bude vyhovovat. S CoolPeople nehrozí, že by se realita zásadně lišila oproti konkrétnímu očekávání. Transparentní je také unikátní Benchmark, přehled aktuálních cen IT kapacit na trhu, od níž se odvíjí výše MD rate daného IT odborníka.

 

 7. Více jistoty

IT specialisté jsou často najímáni jako kontraktoři na projekty, které zpravidla trvají několik měsíců nebo let. Tato forma spolupráce s sebou logicky ale přináší riziko nestabilního příjmu. Díky možnosti Skonta se takových věcí ale kontraktoři CoolPeople obávat nemusí. Záda kryje společnost kontraktorovi kdykoliv, když to potřebuje. Exkluzivní služba tzv. skonta přináší možnost výběru předčasné splatnosti faktury již do 3 dnů.

 

 

Nevýhody práce na kontrakt

1. Časově omezená spolupráce

Nevýhodou práce na kontakt je míra zodpovědnosti a pokrokovosti, protože spolupráce je časově omezená, a proto není vhodná pro lidi, kteří preferují jistotu a raději pracují v jedné firmě a se stejnými technologickými nástroji několik let.


2. Konec zaměstnaneckých benefitů

Jako kontraktor nebude IT odborník dostávat obvyklé zaměstnanecké benefity v podobě multisport karty, parkovací karty či týdne dovolené navíc. Jako kontraktor si také sám hradí odvody státu (sociální a zdravotní pojištění, daně) a provozní náklady např. na auto nebo notebook.

 

3. Účetnictví

Daně a agenda, ty musí kontraktor začít řešit. Dobrý profesní partner dokáže s veškerými potřebnými záležitostmi poradit, minimalizovat je a předat kontraktora do rukou spolehlivé a ověřené účetní či daňové kanceláře, jejíž roční náklady se pohybují v řádech max. tisíců korun.

 

Jak začít s bodyshopem?

Láká vás spolupráce s CoolPeople? Vyberte si z aktuálně dostupných otevřených pozic zajímavých IT projektů na CoolJobs, nebo si stáhněte mobilní aplikaci CoolJobs Social.

Nejste si jistí, jak s bodyshopem začít? Kontaktujte kteréhokoliv Sourcing Managera CoolPeople, vybrat si můžete toho sobě nejsympatičtějšího, stačí na LinkedIn zadat #CoolPeople a zareagovat na nabídku konkrétního Sourcing Managera.

 

 

Tip! Rádi byste s bodyshopem začali a nevíte, jak založit živnost? Přečtěte si náš článek Jak založit živnost.